Megemlékezni nem csak Budapesten lehet…

Sajnos a rohanó budapesti életünkben mindig kiváltságos helyzet az, ha egy kicsit megpihenhetünk, nyugalomba vonulhatunk a mindennapi teendők elől. Erre azonban a munkahely, gyerekeknek iskola, és egyéb elfoglaltságok miatt egyre nehezebb közösen sort keríteni – hogy egy kicsit együtt legyen a család, és néhány napig békében, csendben pihenhessük ki eddigi fáradalmainkat. Az a helyzet azonban, hogy erre mostanság már a nemzeti ünnepeink, és az ahhoz kötődő iskolai, munkahelyi szünetek, szabadnapok adnak megfelelő lehetőséget. Két kamasz gyerekünk van, Ádám és Lili, mindketten már egyre inkább kezdenek leszakadni rólunk, önálló programokat szervezni, ez az egyetlen olyan alkalom van, amikor még együtt tudunk mozogni családilag. Sajnálom, hogy ez összefügg a nemzeti ünnepeinkkel, ugyanis jómagam is nagyon szívesen ünneplem ezeket a napokat, emlékezem meg hőseinkről, de szerencsére megemlékezni nem csupán Budapesten lehet – ha elutazunk más, kisebb, nyugodalmasabb településekre pihenni, attól még ott is megtalálhatjuk az ünneplés méltó módját.

Elárulok egy nagy titkot nektek: amikor efféle ünnepi szünet van, teljesen egyértelmű, hogy hová megyünk el üdülni, ugyanis már van egy hihetetlenül jól bejáratott helyünk erre a célra. Mivel a férjem, Misi Baranya megyéből származik, mindig is előszeretettel utaztunk arrafelé – az én drága férjem ugyanis már gyerekkorától fogva meg van őrülve azért a környékért, és itt nem is csak feltétlenül Pécsre gondolok (ahol ő felnőtt), hanem rengeteg más, környező településre is. De még ezek közül is kiemelkedik Harkány, a maga gyógyvizeivel, parkjaival, gyönyörű templomaival. Nos, ebbe a csodálatos látványba már nemcsak Misi, de Ádám, Lili, és én is száz százalékig beleszerelmesedtünk, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy mindenekelőtt elsősorban harkányi szállások után fogunk keresgélni az interneten. Több ígéretes jelentkező is volt, de amikor szembejött velünk a Baranya Hotel honlapja, azonnal tudtuk, hogy megvan a nyertesünk. A weboldal igényes külcsínje igényes belbecset is takart, de hozzá kell tennem, hogy ez magára a szállodára is teljes mértékben igaz. Átböngésztem a tudnivalókat, majd árajánlatot kértem a hoteltől, melyre nem is olyan sokára megérkezett a válasz, kifejezetten kedvező árakkal. A férjem lényegében úgy ugrándozott mellettem, mint egy ötéves gyerek 🙂 De meg is értem, ő ott nőtt fel, abban a megyében, és bizony ritka alkalom az, hogy úgy menjünk oda vissza üdülni családostul, hogy egyrészt csodálatosan igényes helyen szállunk meg, másrészt pedig anyagilag sem ver hozzá a földhöz.

A Baranya Hotel tehát az a hely, amelyet nem olyan rég mi kiválasztottunk a harkányi szállások népes csoportja közül, és mivel folyamatosan rászolgál mindannyiunk bizalmára, továbbra sem tervezzük azt, hogy más szálláshely között kutakodjunk. Remek kiszolgálás, személyzet, fantasztikus wellness, gyönyörű kert, és hát hozzá egy csodálatos város, meseszép környezettel… mi kell még? Szerencsére pont annyian jönnek, hogy ne legyen se hiányérzetünk a kevés embertől, de ne is fulladjunk meg heringként a tömegben.

A legutóbb a március 15-i szünetet használtuk ki arra, hogy elutazzunk erre a kiváló harkányi szállásra. Folytattuk családi hagyományunkat, miszerint bár nem vagyunk a fővárosban, ahol a nagy megemlékezések zajlanak ilyenkor, mi mégis ugyanúgy megadjuk a módját a tiszteletadásnak. Nem tudom, tudjátok-e, kedves olvasók, de Harkányban van egy rendkívül mívesen, igényesen kidolgozott, bronzból készült alkotás (mely két mérnök: Vajda László és Tomiszlav Kammerer, valamint egy festőművész, Faragó Miklós munkáját dicséri), a Milleniumi Országalma emlékmű nevet viseli. Ez a festményekkel díszített bronz emlékmű a polgármesteri hivatal előtt áll 2000 óta (ekkor adták át ugyanis), és mi ide szoktunk elzarándokolni négyen minden nemzeti ünnep során, hogy lerójuk kegyeletünket nemzetünk nagy alakjai előtt. Ezen alkalommal is elmormoltunk egy imát Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, gróf Széchenyi István, és a többi legendás magyar személyiség lelki üdvéért. Nagyon örülök annak, hogy ez egy mai kamasz számára akár banálisan is hangozhat, nálunk azonban mindkét gyerek teljes egyetértésben vette át és tette magáévá ezt a családi tradíciót.

Így telnek tehát nálunk ezek az ünnepi hétvégék, szünetek. Utazunk, pihenünk, játszunk, eszünk, iszunk, úszunk, szaunázunk, beszélgetünk, nevetünk, sétálunk, megemlékezünk… Rengeteg minden bele tud férni egy efféle hosszú hétvégébe, ha szeretnénk. Ehhez persze nem csupán egy jól és kiegyensúlyozottan működő családi élet szükséges: talán ugyanennyire fontos az is, hogy legyen egy olyan segítségünk a szállások tekintetében, aki minden alapvető feltételt biztosít számunkra ahhoz, hogy egy ilyen kiváló családi kirándulás a maga tökéletességében valósulhasson meg. Nos, kedves olvasók, a Baranya Hotel éppen ilyen szállás. Őszinte szívvel ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit megpihenne, felfrissülne országunk déli részén, mi is így fogunk még tenni nagyon sokszor! Várom, (vagy ha Misire, Ádámra és Lilire gondolok, akkor azt hiszem, bátran írhatom: várjuk mindannyian) az október 23-át, és az akkortájt következő őszi szünetet!