A tovább tanulás kételyei, angol nyelvtanfolyam

Azt gondolom, amikor arra kerül a sor, hogy tovább tanulunk, mindenkiben merülnek fel kételyek. Vajon mire leszek jó? Megfelelek e majd a másik iskolában… Benned is merültek fel anno ilyen félelmek?

A megfelelő út

Szerintem a legnehezebb azt eldönteni, hogy a biztos 8 évet egy helyen járt iskola után most vajon hová is menjek, mit is kezdjek magammal? Azoknak, akiknek van elképzelésük, hogy mit szeretnének tanulni, mert esetleg a szüleik után tovább visznek egy szakot, vagy mondjuk mindig is egy adott szakmára vágytak.

Azok, akiknek még elképzelésük sincsen, na ők vannak a nehezebb helyzetben. Soha nem könnyű, főleg nem tizenévesen amaszként eldönteni, hogy mit is akarunk kezdeni magunkkal. Te tudtad, amikor dönteni kellett?

Az örökölt szakmák

Számos olyan ismerősöm van, aki a szülei után döntött arról hogy mit szeretne tanulni, vagy mondjuk esélye sem volt a döntést meghozni, hiszen ezt erőltették rá. Az, hogy ezek az emberek mennyire fogják szeretni majd a szakmájukat, vagy mennyire fognak majd benne dolgozni, azt nem tudom?.

Számos eset fordult már elő arra, amikor azt hallottuk, hogy valakire ráerőszakoltak egy szakot. Mert neked informatikusnak kell lenned, vagy mondjuk kőműbook-652088_640vesnek, asztalosnak mint apádnak… vagy mondjuk varrónőnek, vagy fodrásznak, mint anyádnak.

A régi időben még ez természetes is volt, hiszen sok tudomány szakma apáról fiúra szállt, és már egészen kis korban sajátítottak el a szakma rejtelmeit. Azért ismerjük be, nincs az a szakmai könyv, ami felérne egy jó szakmai tanulással, egy olyan szakembertől, akitől nap mint nap látjuk hogy mit csinál. Egy asztalos, esztergályos, ács…szakmát meg lehet tanulni könyvből?

A tanulási vágy

Van aki többre vágyik annál, mint hogy egy egyszerű szakmája legyen, és mondjuk tovább szeretne menni főiskolára, vagy egyetemre.

Sokan szeretnek nyelveket tanulni. Az egyik ismerősömnek a fia igazi nyelv zseni. Azt hogy hogyan csinálja, nem tudom, de nagyon jó agya van a nyelvtanuláshoz. Általános iskolában németet tanult, majd középiskolában mellé az angolt, és később még talán spanyolt, vagy olaszt, már nem emlékszem. Amikor főiskolára ment, akkor iratkozott be újra angol nyelvtanfolyamra, hogy legyen neki belőle felső fokú végzettsége.

Ki mit szeretne

Az egyik legfontosabb, hogy olyat tanuljunk, vagy arra iratkozzunk be, amit szeretünk. Hiszen ha már az elején nem szeretjük amit csinálunk, akkor csak kínszenvedés lesz azt 3-4 éven át tanulni.

Ebben persze a szülőknek is igen nagy szerepe van, mert ha hagyják a gyereket érvényesülni, és olyan iskolákat megjelölni, amit persze közös megegyezés alapján döntenek el, akkor talán még sikeres is lesz abban az iskolában a gyermek.

Hallottam már olyanról is, hogy egy gyerek nem akart abba az iskolába menni, amit a szülők erőltettek neki, és az volt az ő „bosszúja” cserébe, hogy nem tanult, és megbukott. Végül talán egy év után átíratták másik iskolába.

Persze terelgetni kell a gyerekeket, hogy a megfelelő útra lépjenek, de ugyan akkor úgy kell csinálni, mintha a saját döntésük lett volna.