Az emlékek megcsalhatnak minket

Emlékszem, gyerekkoromban még ritkaság számba mentek a napelemes házak. Inkább a külföldi nyaralásokon, például Ausztriában láttunk egyet-kettőt, ezért azt hittük, az valami nyugati luxuscikk, amihez nekünk soha közünk se lehet. Így amikor nemrégiben a férjem előhozakodott az ötlettel, hogy napelemet szeretne szereltetni a tetőre, egy pillanatra azt hittem, elment az esze.

Persze, azt nem mondanám, hogy szűkölködünk anyagilag, de nem is vagyunk éppen túlságosan eleresztve. A fejemben pedig a napelem ára horribilis összeg volt. Így rögtön elkezdtem vele vitatkozni: inkább a kerítést kéne megcsináltatni először, meg a kocsi is most volt szervizben, nemsokára itt van az iskolakezdés, a gyerekeknek kell majd egy csomó új holmi, nem hinném, hogy épp most, épp napelemre lenne szükségünk. A férjem azonban elmesélte, hogy nemrég talált egy weboldalt a napelemes rendszerekről, amiből kiderül, mennyire megéri egy ilyen átalakítást elvégezni, főleg hosszú távon. Hiszen így rengeteget megtakaríthatnánk a villanyszámlán. Na jó, mondtam, de mi van magával a napelem árával? Azt meg kell vásárolni, be kell szereltetni, nem kis összeget jelent ez.

A férjem felvilágosított, hogy nem akkora összegről van szó, mint ahogy én azt gondolom, de hogy biztosak legyünk, kértünk árajánlatot. És valóban. Kiderült, hogy probléma bélül megengedhetjük magunknak a napelemes rendszert, és ha utána spórolunk is vele, akkor kedvező befektetésnek is mondható az átalakítás. Így végül beleegyeztem, és nemsokára bele is vágtunk a felújításba. Szerencsére jó a házunk elhelyezkedése, éri elegendő nap a tetőt, nincsenek körülöttünk magas épületek, így ideális a napelem rendszerhez.

A napelemek nemsokára elkészültek, és nemsokára jöttek a szüleink látogatóba, hogy megnézzék, mégis mi ez az egész. A szüleim még mindig abban a hitben éltek, hogy a napelem ára irreálisan magas, és rongyrázásnak tartották az egész átalakítást. Csak a fejüket csóválták, amikor először meséltünk nekik róla. De aztán valahogy hozzászoktak, mi pedig rengeteg jó dolgot meséltünk nekik a napelemekről, elmondtuk, milyen környezetbarát, és hogy mennyit spórolunk vele az áramon. Egy négytagú családnál pedig ez nem utolsó szempont, hiszen valamilyen háztartási gép (mosógép, mosogatógép, sütő, számítógép, tévé) állandóan megy és zabálja az áramot. A szüleink így lassan belátták, hogy jó befektetés volt a napelem. Bizony, az idők változnak, ezt nekik is el kell fogadniuk, ami egykor luxuscikknek tűnt, az ma már szükséges újítás, ha szeretnénk valamit tenni a globális felmelegedés ellen. El kell engedni a múltat, és a jövőre kell fókuszálni.