Egykor hobbi, ma már porfogó

Nem is olyan régen éppen utaztunk valahova autóval, és szokás szerint a rádiót hallgattuk miközben beszélgettünk. Nem nagyon figyeltem, hiszen nem zene ment, hanem épp egy rövid beszélgetés, ám mégis megragadta a figyelmem, mert olyan dologról hallottam, amiről azelőtt sohasem. A Nemzeti Évfordulók Társaságát említették a műsorban. Mivel sosem hallottam róla, így el sem tudtam képzelni mi lehet az, majd felvilágosítottak, ez egy szervező, koordináló stáb, amely a nemzeti évfordulóink ügyeit gondozza. Nagy hangsúlyt a műsorban sem fektettek rá, én is tanultam aznap valamit ismét, így sikerrel nyugtáztam a napot. Tovább ment a rádióműsor, majd egy újabb beszélgetés kapcsán egy idősebb úr mesélt arról, hogy éveken át régi pénzérméket gyűjtött, majd mikor elvitte, hogy leadja azokat, kiderült, hogy igen ritka érmék is kerültek a tulajdonába.

A családunk tagjai egyszerre gondoltak ugyanarra. Így találtuk meg a neten egy szolgáltató http://regipenzfelvasarlas.hu/numizmatika-regi-penz-gyujtes/ linken található aloldalát. Nagypapánk egész életében gyűjtötte ugyanis az érméket, bankjegyeket melyek már nem voltak forgalomban. Kidobni nem akartuk, hisz évek munkájáról van szó, ő azonban azt mondta nincs rá szüksége, és már örömét sem leli benne szóval csináljunk vele valamit. Mivel nem vagyunk otthon a témában, az interneten nézelődtem tehát, hogy hol érdemes eladni ezeket esetleg gyűjtőknek. A http://regipenzfelvasarlas.hu/numizmatika-regi-penz-gyujtes/ weboldal a Procopius Numizmatika oldala volt. Az üzletben régi érmék és bankjegyek eladásával és vásárlásával egyaránt foglalkoznak. Szakértelmükben bízhatunk, hiszen ehhez kapcsolódó végzettséggel rendelkezik is a cég alapítója.

Az érméket és bankjegyeket számos vizsgálat alá vetik, ahol kiderül, melyik korból származnak, mennyire ritkák, eredetiek-e esetleg utánnyomtatottak. Ezek mind fontos tényezők, hogy az értékbecslésnél pontos és reális összeget mondjanak egy-egy érmére vagy bankjegyre.

Érdemes őket felkeresni nagyon régi érmékkel, melyek már nincsenek forgalomban, vagy olyan érmékkel, melyek ritkaságnak számítanak. Ritkának mondhatjuk azokat, melyeket kevés számban vertek, vagy azokat, amelyeket nagy számban de kevés maradt fenn belőlük. Régebbi időket illetően főleg az érméknél jön ez szóba, hogy nemesfémekből készítették őket, ezért ezt is alaposan megvizsgálják. A céget akkor is felkereshetjük, ha mi szeretnénk esetleg vásárolni, valami régi érmét vagy bankjegyet, ugyanis eladással is egyaránt foglalkoznak.