Energetikai tanúsítványra neked is szükséged lesz, ha eladod a lakásod

Tavaly egy titkárságon dolgoztam hétvégente, vagyis kéthetente hétvégén, mert egy barátnőmet kellett helyettesítenem ezekben az időszakokban. Nem volt vészes, de nem egy álommunka. Néha belefullad az ember a sok munkába, máskor meg már reggel 10 órakor nem tudtam, mit csináljak, annyira untam magam. Ezzel a többiek is így voltak, ilyenkor mindig beszélgetésekbe kezdtünk, hogy elüssük valamivel az időt. Volt, hogy a munkáról beszélgettünk, magánéletről, kollégákról, előző munkahelyekről, vagy éppen a jövőbeli tervekről.

Ekkor jött szóba az, hogy egy kolléganőm és a férje a lakásukat szerették volna eladni, de nem nagyon tudták, hogy hol kezdjék a dolgokat. Ez egy örökölt lakás volt, de végül úgy döntöttek, hogy nem tartják meg, nem is adják ki albérletnek, hanem túladnak rajta. Egy nagyobb házat akartak volna venni maguknak és így nem kellett volna olyan sok hitelt felvenniük hozzá.

Mondtam neki, hogy mindenképpen szükségük lesz egy energetikai tanúsítvány, ugyanis ez már kötelező. 2012 óta minden olyan épületre, amit eladni kívánnak, arra ki kell állítani egy ilyet. Erre én tudtam is egy jó opciót mondani nekik, hiszen a párom szülei is nemrég ugyanebben a helyzetben voltak. Ők a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon tájékozódtak erről. Megjegyeztem, mert könnyű a weboldal címe. Gyorsan meg is néztük, illetve jobban mondva, inkább ő nézegette tüzetesebben, hiszen neki kellett, nem nekem. Itt is írják, hogy már majdnem a felét az energiafelhasználásunknak arra fordítjuk, hogy az épületet, vagyis a lakást fenntartsuk. Erre a szabályozásra már uniós jogszabály is van, tehát nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ha megnyitod az oldalt, oldalon még véleményeket is találsz, amik elég szimpatikusak. A másik oldalon pedig ott van, hogy mennyibe kerül. Szerintem nagyon jó ár, főleg, hogy akár 24 órán belül el is készítik. Kell hozzá nyilván egy helyszíni felmérés is. De minden le van írva a honlapon. Úgyhogy végül otthon ismét tüzetesen átnézték az oldalt, aztán felvették velük a kapcsolatot. És emlékszem, ő is meg volt velük elégedve.