Fuvarozás ünnepnapon

Régóta foglalkozom fuvarozással. Többéves pályafutásom során már többször is volt részem kalandos kiküldetésekben, mi tagadás, ez a munka nem való mindenkinek. Olyanoknak való, akik nem riadnak vissza érdekes csomagoktól, sem pedig attól, ha valamit szokatlan időben kell szállítani.

Legutóbb épp március 15-én kaptam egy ilyen megbízást. Annyira nem tartottam ezt az időpontot szokatlannak, bár nem örültem kimondottan a feladatnak, mivel azt a napot ágynyugalomban terveztem tölteni, valamilyen idióta sorozat végignézésével karöltve.

De hát ez is a velejárója ennek a munkakörnek: mindig készenlétben kell állni, mert valakinek bármelyik pillanatban szüksége lehet pl. egy új pár cipőre, vagy egy divatos körömreszelőre.

Arról persze fogalmam sem volt, hogy épp melyiket szállítom, bár nem is ez volt a lényeg: sokkal inkább aggasztott, hogy az útlezárások miatt hogyan fogom átverekedni magamat Budapesten.

Szintén nagyon fontos, hogy mindig nálam legyen a menetlevél, és szerencsére ezúttal is a közelemben volt, bár abban nem voltam biztos, hogy az autó melyik zugába tettem pontosan.

A roadrecord.hu nevezetű oldalon találhatunk egy részletes leírást a menetlevélre vonatkozóan. Ehhez mindössze annyit kell beírnunk, hogy Menetlevél vagy útnyilvántartás kisteherautó esetén? – RoadRecord, és máris olvashatjuk az értékesebbnél értékesebb információkat.

Megtudhatjuk pl., hogy a menetlevél egy olyan okmány, amely elengedhetetlen minden belföldi-és külföldi fuvarozást végző gépjármű esetén. Egy szigorú számadású okmánynak tekinthető, így sorszáma is van, és kötelező eseményszerűen vezetni, ezért is fontos, hogy pontosan és precízen vezessük.

Arról is olvashatunk a roadrecord.hu-n, hogy ki állítja ki a menetlevelet. Ez a személy lehet az üzembentartó, vagy a jármű vezetője, annyi különbséggel, hogy utóbbi esetén az üzembentartó írásbeli meghatalmazása is szükséges.

Persze, a menetlevél még csak egy a szállítmányozással kapcsolatos okmányok közül.

A roadrecord.hu-n világosan fel van tüntetve, hogy a menetlevél vezetése az adott gépkocsi vezetőjének feladata, és főként a járművel kapcsolatos adminisztrációt fedi le.

A fuvarlevelet a fuvaroztató vállalat állítja ki a szállítmányozó cég, vagy személy számára, és az árura vonatkozó információkat tartalmazza.

Végül, de nem utolsó sorban, a szállítólevél egy bizonylat olyan áru átvételéről, amelyről még nem készült számla.

A roadrecord.hu tehát nagyon hasznos és érdekes lehet bárki számára, aki érdeklődik az útnyilvántartással, vagy a fuvarozással kapcsolatos iratok iránt.

Nem is kell egyebet tennünk, minthogy beírjuk a keresőbe a Menetlevél vagy útnyilvántartás kisteherautó esetén? – RoadRecord kifejezéseket, és máris megismerkedhetünk azokkal a szabályokkal, amelyeket be kell tartanunk.

Arról nem is beszélve, hogy a roadrecord.hu-ról arról is tájékozódhatunk, hogy mit kell tartalmaznia a menetlevélnek: pl. az érkezési és indulási helyet és időpontot, az érintett gépkocsivezetők nevét és azonosítószámát, illetve az üres és a rakott kilométerek számát.

Végül – az ünnepnap ellenére- sikerült átjutnom Budapesten, illetve átjuttatnom a szállítandó terméket a túlzsúfolt utakon, bár nem mondhatnám, hogy teljesen zökkenőmentes volt az utam.

Sikeresen végrehajtottam ugyanis egy kisebb karambolt – persze, már csak a szállítás után, hazafelé – szóval kénytelen voltam az egyik autószervizes barátomhoz beugrani, ahelyett, hogy visszatérhettem volna sorozatot nézni.

Örültem azért, hogy végül ilyen mozgalmasan telt a március 15-e.