Gyárlátogatás a nemzeti ünnepek után

Azt tudtátok, hogy a nemzeti ünnepeken nagyon sok múzeum, könyvtár, kulturális örökséget őrző emlékhely nyílt napot szokott tartani? Érdemes március 15-én, augusztus 20-án vagy október 23-án körbenézni kulturális programokért, ugyanis ezeknek a helyeknek a többségébe a piros betűs napokon ingyen be lehet menni. A családommal mi minden évben ellátogatunk valahova ezeken a napokon, de az év többi napjára is szoktunk beszorítani kulturális, vagy edukatív célú látogatásokat.

A gyerekek érdeklődnek a műszaki dolgok iránt, számtalan alkalommal jártunk már gyárlátogatáson, izgalmas dolog megismerni egy-egy gyár, üzem működését. Legutóbb a közelünkben lévő acélmegmunkáló üzembe, az Acélpartner Kft-hez látogattunk el. Ők a 10. kerület, Gyömrői út 76-80-as szám alatt találhatóak meg, egy erősen indusztriális stílusú területen, ami hajdan a Budapesti Vegyipari Gépgyár Rt. tulajdona volt. A telephely könnyedén megközelíthető gyalogosan a Kőbánya-Kispest vasútállomásról, a gyerekek imádják a vasutazást és a gyárak nézegetését is.

Előre egyeztetett időpontban érkeztünk az Acélpartner Kft-hez, akik ugyan nem szerveznek gyárlátogatásokat, ám egyedi megkereséseknek néha eleget tesznek. Az egyik üzemvezető fogadott minket, aki megmutatta a hatalmas acéllemez raktárat. Mint megtudtuk, a helyszínen melegen hengerelt acéllemezeket tárolnak különböző anyagminőségben, van itt durvahengerlésű szélezetlen vastaglemez, ötvözetlen vastaglemez, finomszemcsés lemez, kopásálló durva lemez, nemesíthető és edzhető durvalemez stb. Ezek az alapanyagok kerülnek majd később felhasználásra a megrendelők egyedi igényei alapján: acelpartner.hu/kereskedelem

Mert ugye a megrendelők általában nem táblalemezeket vesznek, hanem megmunkált, formára vágott és felületkezelt vasakat, az Acélpartner rendelkezik 3 db CNC vezérlésű Messer típusú lángvágógéppel, ezek segítenek az acélok megmunkálásában, emellett 2021. márciusa óta két plazmavágó berendezés is rendelkezésre áll, mellyel igen bonyolult alkatrészek gyártása is lehetővé válik.

Fantasztikus élmény látni a hatalmas gépek dolgozását. Az anyagok mozgatását 3 db híddaru segíti (5 tonnás, 10tonnás, 12,5 tonnás), hatalmas elektromágnessel emelik meg az acéllemezeket, mintha azok csak egyszerű papírlapok lennének. A levágott darabok mozgatását két villástargonca végzi, emellett az Acélpartner Kft-nek van egy szemcseszóró gépe is, mely a CNC vágás után sorjázza, felületkezeli az elkészült alkatrészeket.

Az üzemvezető elmondta, hogy az átlagos acél raktárkészletük 2000 tonna, tehát 2.000.000 kg acél 3-tól 250 mm vastagságig, ekkora raktárkészlet miatt a teljesítési határidők elég rövidek, akár 1-2 hét alatt is legyártásra kerülnek a megrendelt alkatrészek kiváló minőségben, amelyet a 2002. decembere óta meglévő ISO 9001:2015 szabvány szerinti TÜV tanúsítással tudnak garantálni. A forgalmazott acéllemezek megbízható forrásból származnak, mely szintén rendelkezik ISO tanúsítvánnyal: acelpartner.hu/kereskedelem

A gyárlátogatás során megtudtuk, hogyan is készülnek az acél szerkezetek, mekkora vasak kellenek ahhoz, hogy egy tartórúd létre jöjjön, megnéztük a CNC gépeket működés közben, mely olyan modern robotechnikának tűnik, amilyet még sosem láttunk. Az Acélpartner Kft telephelye egy olyan helyszín, mely hűen őrzi Budapest indusztriális örökségét.