Húsvéti családi ebéd és az elektromos padlófűtés hátrányai

Nálunk a családban valamiért nem a karácsony, hanem a húsvét lett a Nagy Családi Ünnep. Tudjátok, az az esemény, ahol egyszerűen kötelező a családi részvétel, ahol ott van a rokonság apraja-nagyja, egy hatalmas családi ebéd, a felnőttek beszélgetnek, a gyerekek meg játszanak, kifulladásig. Az ilyen jellegű családi ünnepeknek komoly hagyománya van nálunk, hatalmas a rákészülés, a felkészülés, hiszen elég nagy a család. Minden évben valaki más látja vendégül a kolóniát, a főzésbe azonban mindenki beszáll, mindenkire ki van osztva valami feladat.

Mivel a család egy részével csak ilyenkor, évente egyszer találkozunk, mindenki töviről hegyire el szokta mesélni az elmúlt év nagyobb történéseit.

Unokabátyámék most tervezik a lakásfelújítást, a nagynénémék pedig éppen túl vannak rajta. El is vitték a beszélgetés fonalát ebbe az irányba. Felmerültek az elektromos padlófűtés hátrányai is: érdemes-e, megéri-e, és ha igen, hogyan? Mindkét családnál elég nagy a belmagasság, többek között ezért vacilláltak sokat a padlófűtés kérdésén, mert hiába a fejlett modern technológia, az elektromos padlófűtés hátrányaival is számolni kell. Mi lehet hát a megoldás? Alkalmazzák csupán kiegészítő fűtésként a padlófűtést, a már meglévő fűtési rendszer mellé? Vagy bizonyos helyiségekben telepíttessék csak a rendszert?

Egy weboldal végül megadta számukra a tökéletes választ: egészítsék ki a padlófűtést elektromos falfűtéssel! Na, Laciék rögtön ráugrottak a témára, mindent tudni akartak róla, rá is kerestek a megadott honlapra. Nagyon részletes leírást találtak az amorf fűtőszálakról, melyek nemcsak padlófűtésként fejtik ki tökéletesen hatásukat, hanem fal- vagy mennyezetfűtésként is. Ideális ez nagy belterekhez, mert bár a padlófűtés is felmelegíti őket, nyilván lassabban, mint kiegészítő falfűtéssel kombinálva. Az amorf fűtőszálaknak számtalan előnye van: nagy felületen dolgoznak, így gyorsabb a működésük, mint a hagyományos radiátoroknak például, és mivel viszonylag alacsony hőmérsékleten működnek, maximum 30 fokon, energiatakarékosabbak jóval a gázzal való fűtésnél.

elektromos padlófűtés hátrányai

Másik nagy előnye a rendszernek, hogy sugárzó hővel fűt, akár a napocska. Ismerős az érzés, amikor egy hűvös őszi napon kilépünk a napsütötte utcára, és máris kedvünk lenne pólóban szaladgálni? Na, az amorf fűtőszálak is ezen az elven működnek, így sokkal hatékonyabban melegítik fel az embert a lakásba lépve.

Laci, miután kb. felolvasta a weboldal teljes erre a témára vonatkozó részét, boldogan vette észre a lap alján az árajánlat kéréshez kialakított űrlapot. Csak azért nem töltötte ki azon melegében, mert csatolni kell hozzá alaprajzot is, a minél pontosabb felmérés érdekében, ahol jelölni kell, hogy hova nem kell padlófűtés: kis előtér, konyhaszekrény, stb.

Úgy tűnik, a következő családi ebédre már egy újabb lakásfelújításon átesett párocska fog érkezni; reméljük, ugyanolyan pozitív tapasztalatokkal, mint az előző páros.