Húsz év után ideje felújítani a fürdőszobát

Az évfordulóknak mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottam. Meggyőződésem, hogy fontos megemlékezni a lényeges életeseményekről, mivel akkor lehet értékelni igazán, hogy honnan hova jutottál az elmúlt idő alatt.

A héten ünnepeltük a házunk felépítésének a huszadik évfordulóját. A párommal este kimentünk az otthonunk elé, és visszaemlékeztünk azokra az időkre, amikor építkeztünk. Elégedetten könyveltük el, hogy azért nem hoztunk olyan rossz döntéseket, mivel a házikónk húsz év után is kifejezetten jó állapotban van. Andalogtunk kicsit még a kertünkben, majd bementünk a házba. Besiettem a mosdóba, ahol a nagy nosztalgiázós hangulatomban kicsit jobban szétnéztem, mint máskor. Ekkor vettem észre, hogy milyen rossz állapotban van a fürdőszoba csempe. Behívtam a férjemet, neki is megmutattam a kopásokat, repedéseket. Nem lehetünk felháborodva, húsz év alatt tönkre mennek a dolgok. Ennek ellenére is meglepődtem, hiszen a mindennapok gyors tempójában észre sem vettem, hogy milyen csúnya lett a fürdőszobánk.

Másnap a férjemmel eldöntöttük, hogy húsz év után ideje egy kicsit foglalkozni a lakásunkkal. Első körben a fürdőszoba csempét szeretnénk kicserélni. Nem vagyunk szakértők a témában, így az egyik belsőépítész barátnőmet hívtam fel, aki a fürdőszoba burkolat ötletek tárházával állt elő. Annyi információt mondott, hogy a végére semmire nem emlékeztem. Amikor ezt megemlítettem, szerencsére a barátnőm nem kezdte ismét részletezni a csempék tulajdonságait, hanem megígérte, hogy küld nekem egy weboldalt, ahol minden hasznos fürdőszoba burkolat ötletet megtalálok.

fürdőszoba burkolat ötletek

A legnagyobb feladat mindig a csempe színének a kiválasztása. Eddig nálunk fehér volt a fürdőszoba burkolat, azonban én nem akarom ismét ezt a színt választani, vágyom valami változásra. Az internetes oldalon nagyon sok pozitív érv szól a fehér burkolat mellett, azonban ezek sem tudtak meggyőzni arról, hogy ismét ezt a színt válasszam. A színösszeállításoknál ki voltak még emelve a víz és a föld színei, valamint az aktuális trendekre is kitértek. Nekem nagyon megtetszett az a gondolat, hogy most egyszer elmerüljek a divathullámban és a fürdőszoba-felszerelésnél a jelenlegi irányzatokat kövessem. Elhatároztam hát, hogy nem csak a csempét, hanem az egész berendezést kicseréljük.

A weboldal szerint manapság a hagyományos alapanyagok, mint a kerámia és a márvány mellett jelentős szerepet kap a fa, a kő és a bőr anyagok különböző kombinációja is. Ezen alapanyagok mintázatai megtalálhatók a modern csempéken is, tehát ezeket kell keresnünk az üzletekben.

A honlapon nem csak a színösszeállításokról találtam ötleteket, hanem a padlólap lerakásáról, a megfelelő méret kiválasztásáról, a minőségi csempe jellegzetességeiről, valamint az optimális mennyiségről is.

Véleményem szerint a legfontosabb, hogy tartós legyen a megvásárolt burkolat, hiszen nem bánnám, ha megint nem kellene ilyesmivel bajlódni a következő húsz évben. Az internetes oldalon nagyon hasznos tanácsokat találtam ebben a témában. A burkolat minőségét a PEI-skálával mérik. A PEI-skála 1-5-ig osztályozza a csempék kopásállóságát. Az 1-es jelöli a legrosszabb minőséget, az 5-ös pedig a legkiválóbbat. Azonban a csempe kopásállóságát a szemmel látható tulajdonságaiból is ki lehet következtetni: a világos színű burkolat több ideig tűnik újszerűnek, míg a sötét csempén hamarabb feltűnnek az elhasználódás jelei. Mindemellett a csempe hátulját is érdemes szemügyre venni, hiszen minél sötétebb, vörösesebb a hátulja, annál rosszabb a minősége. A jó kvalitásokkal rendelkező burkolat hátulján a nyers kerámia színe, tehát a nagyon világos, szinte fehérbe hajló árnyalatok figyelhetők meg.

A jövendőbeli fürdőszobánkat gyönyörűnek képzelem el. Remélem, hogy valóban jól fog sikerülni, és nem olyan gyorsan unjuk majd meg, mint ahogy a divat is váltakozik.