Ki akar a napelem előtti időkre emlékezni, ha már van napeleme?

A napelem az egyik legelterjedtebb megújuló energiaforrás a világon. A napelem mindenki számára elérhető, bár az ára elég magas. Már rég óta én is gondolkozom azon, hogy napelemmel oldjam meg a lakás áramellátását.

A napelem ugyanis nem csak környezetbarát módja annak, hogy biztosítsuk a lakásunk áram ellátását, hanem hosszú távon egy spórolási lehetőség is.

A napelemek használatával ugyanis teljes egészében megspórolhatjuk a havi áram számlánkat.

Egy ideje már szemezek a napelemekkel, igyekeztem jobban beleásni a témába, hogy minél többet megtudjak róluk. Ekkor találtam egy szuper oldalt, a http://sporoljnapelemmel.hu -t, ahol nagyon sok információt lehet olvasni a napelemek megtérüléséről.

Itt találkoztam először azzal a támogatással, ami segíthet az áramszámláim lenullázásában. A napelemek telepítése ugyanis viszonylag költséges mulatság, de most van egy lehetőség, amivel a telepítés összegének csupán a 10%-ával kell rendelkezni ahhoz, hogy napelemünk lehessen.

Erről a pályázatról is ezen az oldalon olvastam. A Magyar Fejlesztési Bank adta ki, és a Pest megye határain kívül élő háztartásoknak nyújt segítséget.

500.000-10.000.000 Ft közti összeg igényelhető a pályázat keretein belül. Ugye mindenki annyit igényel, amennyi a napelemes rendszer kiépítéséhez szükségeltetik. Ha megvan a 10% önerő, akkor érdemes egy konkrét árajánlatot kérni, hogy mennyibe kerülne pontosan a telepítés és már kalkulálhatunk is azzal, hogy mennyi hitelt kellene felvennünk.

Ez a pályázat arról szól, hogy a Pest megyén kívül élő magánszemélyek ugyanis 0%-os kamattal vehetnek fel hitelt napelem telepítési célra, maximum 20 éves futamidőre.

Egy napelem egyébként 10 év alatt térül meg körülbelül, ezért nekem az lenne a legcélszerűbb, hogy a hitelt is erre az időtartamra vegyem fel. Hiszen a hitel havi törlesztője nagyjából megfelelne a havi villanyszámlám értékének az én esetemben. Ez azt jelenti, hogy nem nagyon járna plusz kiadással a napelem, inkább “költség átcsoportosítást” jelentene. Legalábbis én így tudnám elképzelni. A futamidő lejárta után pedig tisztán élvezhetném a hasznot, amit a napelemes rendszer hoz, azaz nem kellene se villanyszámlát, de törlesztőt fizetnem, és az eddig kifizetett összeg megmaradna midnen hónapban.

Én biztosan valahogy így venném fel ezt a hitelt, hogy a havi törlesztő ne legyen sokkal magasabb, mint a havi villanyszámla, és így nem járna hirtelen magas kiadással a napelem sem.

Ez csak egy hirtelen ötlet volt, miután megláttam ezt a lehetőséget, de már komolyabban gondolkozom rajta. Már árajánlatot is kértem az oldalon. Remélem, hogy sikerül belevágnom és pár évvel később már emlékezni sem fogok arra, milyen volt villanyszámlát fizetni.

napelem
napelem