Október 23-án romlott el a fűtésem

Azt hiszem, hogy ha azt mondom, hogy az ünnepekkor szokott történni minden galiba, amikor természetesen nem dolgozik senki, szerintem sokan tisztában vannak vele, miről is beszélek. Történt egyszer, hogy otthon pihentem, mert nem kellett dolgoznom az október 23-ai ünnep miatt. Már hűvös volt, be kellett kicsit gyújtani, de még nem volt vészes a hideg. Észrevettem, hogy akárhogy csavarom fel a radiátorokat, nem lesz sehogy sem melegebb. Lementem a kazánházba, és megtörtént az, amitől egy ideje tartottam: elromlott a gázkazánom. Nagyon dühös lettem, hiszen nem csak ünnepnap volt, hanem hétvége is, így még ezen felül kellett várnom két napot, amíg bárkit fel tudok hívni. Nem keseregtem magamban, igyekeztem a tettek mezejére lépni, hogy legalább hétfőre legyen kész haditervem. Így bukkantam rá a futesrendszerek.hu-ra, ahol meg is ragadta a tekintetem egy cím, ami a következő volt: Elektromos radiátorok: megéri ebben gondolkozni? Mivel tudtam, hogy egy ideje amúgy is lógott a levegőben a fűtéskorszerűsítés, eltökéltem magam, hogy végig fogom vinni ezt a feladatot, történjen bármi.

Olvastam az előbb említett cím alatt, hogy manapság egyre gyakoribb és elterjedtebb az elektromos radiátorok használata, ami nem csoda, mert sokan igyekeznek függetlenedni a fosszilis energiahordozóktól. Azonban felmerül az emberekben néhány kérdés, amelyek kapcsán sokan elbizonytalanodnak. Ezek pedig, hogy vajon többe kerül-e árammal fűteni, milyen fűtőtestre van szükség, illetve, hogy milyen a teljesítménye egy elektromos radiátornak. Megtudtam, hogy az elektromos radiátorok a többihez hasonlóan belső keringetéssel rendelkeznek. Annyi a különbség, hogy ezekben az eszközökben víz helyett általában olaj kering, és a folyadékot az elektromos áram melegíti fel, nem pedig gáz- vagy fatüzelésű fűtés. Mivel ezek a radiátorok általában igen jó hőtartó képességgel rendelkeznek, könnyebben biztosítják az egyenletes hőmérsékletet is. Beépített termosztát segíti azt is, hogy könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.

Azt is olvastam a futesrendszerek.hu oldalán, hogy számos előnye van az elektromos radiátoroknak. Többek között az is, hogy nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, éppen ezért az élettartamuk is sokkal hosszabb, mint a más típusú radiátoroké. Az oldal leírása szerint akár 20 évvel is számolhatunk nyugodtan az élettartamukat illetően. Így ezt elolvasva elég jó befektetésnek tűnt az elektromos radiátor vásárlása, de úgy voltam vele, hogy végigolvasom a szöveget, hogy minél több mindent tudhassak meg a témában. A következő rész még vonzóbbá tette nekem az elektromos fűtést, mert írta a cikk, hogy nem égetik működés közben a port ezek a radiátorok, így nem keletkezik az a furcsa szag, amit az ember megszokhatott mondjuk a gázkonvektorok kapcsán. Ennek nagyon örültem, mert mindig borzasztó büdösnek éreztem ezt az égett porszagot, és nehezen tudtam elviselni. Amikor először megéreztem ezt a szagot az évben, mindig tudtam, hogy nyakunkon a fűtésszezon.

De az elektromos radiátorokon kívül egyéb fűtőtestekre is lehet gondolni, ha elektromos melegítésre keresünk példákat. Például ilyen az elektromos konvektor, elektromos kazán vagy mondjuk az elektromos infrapanel. Meg is lepődtem, milyen sokrétű lehet az elektromos áram felhasználása a fűtés terén, bevallom, korábban nem voltam túl tájékozott ezen a téren. Sok emberben él az, hogy drága elektromos árammal fűteni, mert régen valóban az volt, de ennek oka inkább a kezdetleges technológia volt. Arra a kérdésre, hogy Elektromos radiátorok: megéri-e ebben gondolkozni? Az olvasottak alapján a válaszom, hogy természetesen!