Programajánló: Idén 45 éve ünnepeljük a környezetvédelmet

A környezetvédelmi világnap alkalmából, melyet idén, az 1972-es ENSZ ülés 45. évfordulóján nagy becsben tartva ünneplünk, szeretnénk meghirdetni a programokat.

Az iskolák számára idén is elindultak a papírgyűjtések, és szelektív hulladék gyűjtő akciók. A legtöbb hulladékot gyűjtő iskola idén egy teljes iskola felújítást kap ajándékba, melynek keretén belül fűtés korszerűsítés is történik majd.

A cégek számára szintén meghirdettük idén is a környezet tudatos pályázatot. itt azok a vállalatok vehetnek rész, akik a mindennapokban is törekednek a környezet védelmére, és hajlandóak nekünk megmutatni, ezt hogyan is teszik. Prezentációkat várunk arról, hogyan gyűjtik a szemetet, esetleg szerveznek céges kereteken belül szemétgyűjtő akciókat, a kollégák hogyan járnak környezetkímélő eszközökkel dolgozni és esetleg az iroda, vagy a munkatársak otthonainak fenntartásában milyen szerepet játszik a környezet védelem. Milyen alternatív megoldásokat használnak arra, hogy ne szennyezzék a környezetüket, vagy esetleg pluszban tegyenek érte valamit.

Kiírunk továbbá egy napelem pályázatot, ahol azok az intézmények, esetleg magán otthonok vehetnek részt, akik eddig is bizonyíthatóan környezet tudatosan éltek és tevékenykedtek, de szeretnék ezt továbbfejleszteni, csak anyagi forrás híján nem tudnak élni például a napelem rendszerek adta lehetőségekkel.

Főként olyan jelentkezéseket várunk, ahol 10 – nél több, vagy akár teljes közösségek életére lenne kihatással egy napelem rendszer megtervezése és teljes kivitelezése.

Ez egy jó lehetőség lehet azoknak, akik egyéb pályázatokon nem tudnak elindulni, így ajánljuk mindenkinek szíves figyelmébe.

Végezetül a Kossuth utcai parkban elhelyezésre került szobrok felavatási szertartása is erre a világnapra, azaz június 5-re esik, itt avatjuk majd szintén a frissen ültetett dió és gesztenyefákat is. Átadásra kerülnek a környezetért aktívan tevékenykedők részére egy oklevél, és egy emlékplakett, hogy sose felejtsék el ezt a nemes célt, amiért most ilyen nagyon sokat küszködnek.

Várunk mindenkit nagyon sok szeretettel.