Siófok és a 175 éves balatoni hajózás

Nagy gondban voltam idén tavasszal a bátyám bejelentette, hogy a feleségével két hétre elutaznak a nyáron, és erre az időre szeretnék rám bízni a hét éves unokahúgomat.

Mármint két hétre?

Rám?

Nem mintha nem imádnám az unokahúgomat, de egy 30 négyzetméteres, erkély nélküli budapesti lakásban élek, ahol az összes játék egy elnyűtt Scrabble meg egy foszladozó pakli franciakártya; nincs se gyerekem, se kutyám, de még egy ékszerteknősöm se, és esküszöm, a mi utcánkban van a város leglerozzantabb játszótere.

Szóval gyerekszemmel bazi unalmas lehetek. Pláne két hétre.

Nemet persze nem mondhattam, egyrészt mert mégis hogy venné az ki magát, másrészt meg mert igazából örültem, hogy ennyi időt eltölthetek az unokahúgommal – csak éppen semmi ötletem nem volt, hogyan tegyem az együtt töltött időt számára is érdekessé.

Kézenfekvőnek tűnt elutazni valahová, úgyhogy kutakodni kezdtem a neten, és a balatoni programokat böngészve belefutottam egy érdekesnek tűnő művészeti pályázatba „175 éves a balatoni hajózás – tradíció és modernizáció” címmel. A pályázatra különböző korcsoportokban lehet jelentkezni, a legfiatalabb korosztályba pedig éppen beleesik a hétéves unokahúgom is.

Meg is született a fejemben a mesterterv: elviszem az unokahúgomat Siófokra hajókázni, megnézzük a balatoni hajózás 175 évét bemutató fotókiállítást, közben mesélek neki a pályázatról, és ha az élmények hatására kedve lesz alkotni is valamit, akkor beküldünk egy pályamunkát.

Már csak egyetlen kérdés volt tisztázatlan: hol szálljak meg Siófokon egy hétéves kislánnyal.

Szerencsére azonban erre is hamar találtam megoldást az interneten: a https://siofokszallas.info oldalon.

Sok helyen találhat siófoki szállást az ember, de ami a https://siofokszallas.info szolgáltatásait kiemeli a többi közül, az az, hogy minden általuk kínált szálláshely a vízpart közvetlen közelében, a belvárostól is maximum egy kényelmes sétányira helyezkedik el. Ez nekem, akinek nincs se autóm, se jogsim, ráadásul gyerekkel leszek, különösen vonzó szempont. A kínálatot böngészve két kedvencem lett: a Beach Resort Apartmanok, és a See Panzió – bár két eltérő adottságokkal rendelkező szálláshelyről van szó, mindkettő mellett számos érvet tudtam felsorakoztatni.

A Beach Resort Apartmanok legnagyobb előnyét a 40 négyzetméteres alapterület, és a teljes felszereltség jelentette számomra. A teljes felszereltség olyannyira teljes, hogy egy saját, külön bejáratú konyhát, és egy fürdőkádas, mosógéppel felszerelt fürdőszobát is magában foglal. Rengeteg helyünk lenne az unokahúgommal: aludhatnánk a két szimplaággyal ellátott hálószobában, a nappaliban lévő kihúzható kanapét pedig nem is kéne igénybe vennünk, így az a helyiség megmaradhatna kizárólag nappalinak. Az Aranypart csak pár percnyi sétára lenne tőlünk, szóval fürödhetnénk, amennyit csak jólesik, és választhatnánk, hogy a strandon ebédelünk vagy a saját konyhánkban, sőt akár egy kora délutáni sziesztára is visszavonulhatnánk, ha elfáradunk a pancsolásban.

A See Panzió legfőbb vonzerejét ezzel szemben a családias jelleg adja: teljesen más élmény ugyanis egy rendkívül felszerelt, de bizonyos értelemben mégiscsak elszigetelt apartmanban megszállni, mint egy hangulatos családi panzióban. Utóbbi ugyanis sokkal több lehetőséget teremt új emberek megismerésére, és még az sem kizárt, hogy az unokahúgom játszótársakat is találna magának. Minden szobához tartozik saját fürdőszoba és hűtőszekrény, a konyha azonban közös, így egészen biztosan lenne alkalmunk összefutni a többi vendéggel, és szinte elkerülhetetlen, hogy valamilyen szinten kontaktusba kerüljünk egymással. A kertben egyébként egy medence is helyet kapott, valamint grillezésre és bográcsozásra is van lehetőség, ami szintén kiváló program lehet a kapcsolatteremtésre és az ismerkedésre. A panzió, akárcsak a Beach Resort Apartmanok, az Aranypart mellett helyezkedik el, a gondtalan balatoni fürdőzésnek tehát itt sem szabna gátat semmi.

Végül is annyira sikerült beleélnem magam a gondolatba, hogy kedves emberekkel ismerkedünk meg egy kellemes családi üzemeltetésű panzióban, hogy elengedtem a Beach Resort minden kényelmét, és a See Panzióban foglaltam szállást. A https://siofokszallas.info megoldotta a problémámat: remélem, az unokahúgom is legalább annyira lelkes lesz, mint én – és a hajók is tetszeni fognak neki.