Swarovski ékszerek nélkül már nem is igazi az ünnep?

Manapság egy kissé túlzottan is elanyagiasodtunk ha az ünnepeinkről, ajándékozásokról van szó. Ha nincsenek Swarovski ékszerek a fa alatt, akkor már nem is örülünk az ajándékunknak, pedig ha jobban belegondolunk ez az egész elég kellemetlen helyzetbe tudja hozni azt, aki megpróbál örömöt okozni nekünk, adott esetben nem kis munkát, energiát és pénzt áldozva arra, hogy egy kicsit feldobja a napunkat, esetleg az elkövetkezendő időszakot az életünkben. Persze ez egy olyan jelenség, amit sajnos nem tudunk kivédeni. A világ abba a szerepbe van belekergetve, hogy vásároljon, fogyasszon, fizessen és lehetőleg minél többet és gyakrabban, ezt ha kell nem túl minőségi alapanyagokkal teszik még biztosabbá, onnan felülről…

Hogy megvalljam az igazat én sem tartozom már a különböző ünnepeket lelki meghittében átélni képes emberek közé. Talán egy kicsit más okból mondjuk, mint mások. Az elvárásaim már rég nem léteznek nemcsak ezekre az alkalmakra vonatkozóan, de úgy általában. Jól ismert régi tézis, hogy mindig abból sülnek ki a jó dolgok, amit nem terezgetünk előre, hanem csak hagyjuk, hogy megtörténjen. Azt hiszem ezzel már mindenki találkozott eddigi élete során, legyen szó egy szimpla házibuliról, esetleg egy régóta várt koncertről, partiról. Épp ezért nem is gondolom ma már azt, hogy egy karácsonyi őrület mondjuk adott esetben meg kell, hogy határozza az alaphangulatomat. Inkább élem az életemet az év minden napján úgy, hogy ma is történhet valami különleges, semmint hogy azt várjam majd ezek az események teszik azzá kötelező alapon.

Persze ettől függetlenül igyekszem a szeretteimnek megadni azt, amire ilyenkor vágynak. Ki ne szeretné a gyereke arán látni a mosolyt, amikor kiontja a rég várt ajándékot és mit ad Isten te még el is találod azt, amit szeretett volna. Így aztán minden évem egy érdekes kettősséggel telik ilyenkor. A feleségemmel igyekszünk a lehető legtökéletesebb ajándékokat megvenni a srácoknak, de közben valahogy nem érezzük azt, hogy ennek a mai napnak feltétlenül különlegesebbnek kell lennie mint a többinek. Azt hiszem a karácsonyi időszak ezért is kellemetlen nekem egy kicsit. Jobb szeretem a szülinapi ünneplépeseket, amik nyárra esnek és mindenki sokkal vidámabb, felszabadultabb, hogy a kertben lehetünk, sörözgetünk, borozgatunk miközben grillezünk és beszélgetünk. Nekem ez az igazi ünnep és örömforrás, még ha egy kicsit válogatósnak is tűnhetek emiatt.