Ugyan online jogosítvány még nem szerezhető, de egy remek autós-motoros iskola bárkinek jól jöhet.

Érdekesek a különböző emlékévek, már csak abból a szempontól is, hogy mennyit tanulhat belőlük az ember. Ez kötődhet akár egy híres személyhez a nemzeti múltból, például egy költőhöz vagy egy íróhoz, vagy éppen egy történelmi eseményhez, teszem azt egy forradalomhoz, háborúhoz. Persze ezek rendszerint szomorú események, és a megemlékezések többsége sem éppen a vidámságról szól, de nekünk már csak ilyen történelem jutott. Inkább azon kéne dolgoznunk, hogy a jövő emlékévei, melyekhez most szolgáltatjuk az alapot, legyenek sokkal örömtelibbek.

Egyébként pont ennek kapcsán futottam bele egy érdekes adatba! Tudtátok, hogy 2021-ben volt 80 éve, hogy Magyarországon bevezették a közlekedésben a jobbra tarts-szabályt? Így van, 1941-óta vezetünk idehaza jobboldalt, vagyis nem olyan nagyon régóta, mint azt sokan gondolnák! Persze ez nem akkora jelentőségű dolog, hogy emlékévet kellett volna neki szentelni, de arra jó volt, hogy egy személyes elhatározásra jussak: meg fogom szerezni az engedélyt motorra is! Megtetszett a szabad élet gondolata, a kirándulások két keréken, meg úgy egyébként az egész motoros világ. Ehhez viszont találnom kellett egy jó autós-motoros iskolát, ahol megfelelően felkészítenek a dologra.

Mivel a különböző szabályok állandóan változnak, hol szigorítanak, hol lazítanak rajtuk, ezért alaposabban is utána kellett néznem pár dolognak. Például egyszer hallottam fél füllel egy olyat, hogy “online jogosítvány”. Furcsálltam is a dolgot, hiszen számomra elképzelhetetlen volt, hogy valaki az interneten szerezhesse meg a jogosítványát. Ez körülbelül olyan, mint távoktatásban megtanulni az asztalosságot. Ott kell lenned és végigcsinálnod ahhoz, hogy belejöjj, ráérezz a dologra. Szóval ennek akartam kicsit utánanézni, és rákerestem az online jogosítvány kifejezésre. Konkrétan erről csak annyit találtam, hogy a jövőre vonatkozóan vannak furcsa tervek, miszerint egyszer majd szimulátoron is meg lehet csinálni a gyakorlatot, de ezt valószínűleg még nem a jövő héten fogják bevezetni. Pozitívuma volt viszont a dolognak, hogy megtaláltam a Fordulat Autósiskola oldalát, amit kifejezetten szimpatikusnak ítéltem, főleg a többi hasonlóval összehasonlítva. Se szeri, se száma a különböző ilyen iskoláknak, pláne Budapesten, itt azonban valahogy éreztem egyfajta megelőlegezett bizalmat. Nem utolsósorban azért, mert ők őszintén beszélnek a jogosítványok megszerzésének nehézségeiről, lehetséges költségeiről.

Egy kicsit még az online jogosítvány fogalmánál maradva: annyi kiderült, hogy a KRESZ felkészítő tanfolyam online is elvégezhető, ha valaki esetleg nem tudna eljárni a foglalkozásokra, vagy úgy érzi, otthoni körülmények között jobban fel tudna készülni rá. De ennyi, az egészségügyi vizsgát, a vezetési rutin megszerzését és a vizsgákat továbbra is személyesen kell megcsinálni, nincs kibúvó. Talán jobb is így, mert jelenleg is sok olyan ember van az utakon, akinek nagyon nem kellene ott lennie. Talán ha pszichológiai vizsgálat is szükséges lenne hozzá… Na mindegy is. A lényeg, hogy a Fordulat Autósiskola keretein belül motoros oktatás is van, és bármelyik kategóriára fel tudnak készíteni, ha szeretnénk. Persze hangsúlyozzák, hogy célszerű fokozatosan haladni, és nem egyből a legnagyobb motorokat kiszúrni, hiszen az akár kifejezetten veszélyes is lehet. Egyébként ennek jogi követelményei is vannak valamennyire, hiszen bizonyos életkor és gyakorlat alatt nem is lehet jelentkezni például a korlátlan motoros jogsira, de nem is lenne sok értelme. Egy nagy, erős, és nem mellékesen nehezen kezelhető gépre ne is üljön fel a forgalomban olyasvalaki, aki pár hónappal korábban még beindítani sem tudta.

Lényeg a lényeg, hogy az online jogosítvány megszerzése egyelőre csak sci-fi, és legfeljebb a KRESZ-re tudunk így felkészülni, ami viszont az egyik legfontosabb elméleti része a dolognak. Ellenben ha a Fordulat Autósiskolát választod akár személyautóra, akár motorra szeretnél jogosultságot, nagyon jól döntesz! Én is mellettük tettem le a voksomat a végén, és a lehető legkevésbé sem bántam meg! Figyelmesek, őszinték, és teljes mértékben megfizethető árakon kínálják tanfolyamaikat. Én lassan megszerzem a kellő motoros gyakorlatot ahhoz, hogy nagyobb kategóriára váltsak, de azt már most leszögezem, hogy ehhez is a Fordulat segítségét fogom majd kérni!